woensdag 3 juni 2009

TÜV-softwarecertificaat voor vier organisaties [DUTCH]

Vorige week was ik bij de uitrijking van de eerste vier TüV-certificaten voor maintainability (ISO 9126), door mevr. Oudeman, Executive Director Corus Strip Products Division en lid van het Nederlandse Innovatie Platform in het KLM Hoofdkantoor te Amstelveen. Hiervoor was ik uitgenodigd door SIG's (Software Improvement Group) dr. Joost Visser, die met mij in de NEN Normcommissie (NC381007) zit. Op dit moment geeft alleen SIG dit certificaat uit, waarbij ze gecontroleerd wordt (4 eyes principe) door de TüV. Meerdere bedrijven kunnen hiervoor op termijn geaccrediteerd worden, dus ik zie voor mijzelf wel wat missiewerk ontstaan op korte termijn. Zie hieronder het artikel dat gepubliceerd is op de site van Computable
(http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/development/2961343/1277180/tvsoftwarecertificaat-voor-vier-organisaties.html)


KLM, ProRail, KAS BANK en Rabobank zijn de eerste vier Nederlandse organisaties die een TÜV-certificaat voor door hun gebruikte software in ontvangst hebben mogen nemen. Het TÜV it-certificaat is als kwaliteitsnorm voor de softwareproducerende industrie specifiek gericht op verbetering van de technische kwaliteit van softwaresystemen. Het nieuwe certificaat moet volgens innovatieplatform Software Improvement Group (SIG) uitgroeien tot een nieuwe wereldstandaard.

Het certificaat, dat in samenwerking met het Duitse test- en meetinstituut TÜV is ontwikkeld, is volgens een woordvoerder van SIG -een afsplitsing van het centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI)- bedoeld als aanvulling op de algemene industrienormen. Het certificaat is in het bijzonder gericht op duurzame kwaliteit en transparantie van het product. Het TÜV-certificaat verklaart dat de onderzochte en goedgekeurde softwaresystemen aanpasbaar zijn aan toekomstige veranderingsbehoeften. Wanneer bijvoorbeeld wettelijke eisen om wijziging in de software vragen, moet de software aan te passen zijn. Hetzelfde geldt voor eventuele vereiste aanpassingen bij nieuwe zakelijke scenario´s.

Behalve op flexibiliteit wordt volgens SIG ook gekeken of de onderzochte software bijdraagt aan het terugdringen van kosten en bijdraagt aan het beheer van risico´s. Ook wordt gekeken of de software voldoende ondersteuning biedt bij het vaststellen van duidelijke afspraken tussen klanten en leveranciers in de ict-industrie. Het onderzoek van SIG wordt uitgevoerd op basis van een geautomatiseerde analyse van de broncode.

De Software Improvement Group hoopt dat het nieuwe certificaat transparantie zal bieden in de de kwaliteit van de software. Het innovatieplatform hoopt dat bedrijven door een dergelijke toename in transparantie meer bereid zullen zijn om te blijven investeren in ict en in de innovatie daarvan. Verder verwacht het SIG dat leveranciers het certificaat zullen gebruiken om aan te tonen dat de kwaliteit van hun systeem optimaal is.


For and English version :
http://www.sig.nl/en/News%20&%20publications/News/420.html

1 opmerking:

Wendy zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.