zondag 30 juni 2019

Stilte door Slipknot

Als je er nog nooit mee van doen hebt gehad is het lastig voor te stellen dat burenherrie een punt kan zijn, maar als - helaas- ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat het écht tot spanningen kan leiden.

Toen wij kwamen wonen waar wij nu wonen was alles rustig en vredig ten opzichte van de buren. Manlief houdt nogal van wat steviger muziek, dus we stemden met de buren af wat het maximaal geluidsniveau was. We draaiden de volume knop net zo lang omhoog totdat de buren hem hoorden en zette toen een streepje met stift op dat niveau en voor die momenten dat manlief wat luider van zijn muziek wilde genieten, kochten we een (kwalitatief hoogwaardige) koptelefoon. Deze laatste kochten we draadloos zodat op de dagen dat we de deur open wilden hebben of in de tuin wilden zitten ook de buren niet tot overlast zouden zijn.

Na nog geen jaar in harmonie te hebben gewoond, kwamen daar 'de Engelsen'. Een echtpaar waarvan zij regelrecht uit 'Slaugh' zou kunnen komen. Zij was nogal aan de maat, niet allen qua lijfelijke omvang, maar ook qua stemgeluid.  Daarbij- volgens mij- niet gespeend van enig intellect of enig buurlijk fatsoen. 'Plat, achterbuurts Engels' zou ik het noemen. De kindernamen ken ik alleen als 'AAAAMMMMIIIIEEE!!!!' en  'CHAAAAAAASSEEEE!!!!' voor respectievelijk 'Amy' en 'Chase' en we weten inmiddels wat haar echtgenoot allemaal mee moet nemen in de auto omdat ze dat 'fijntjes' roept vanuit de achterdeur naar hem bij de auto. Ongeveer een afstand van 30 meter waar onze tuin tussenin ligt. Waarbij hij overigens niet schuwt om regelmatig op zeer verheven geluidsniveau te vertellen wat hij er van denkt dat zij zo naar hem schreeuwt.Nog maar niet te spreken van het briljante idee dat ze had om een kinderdagverblijf 'spontaan' te beginnen: iedere dag bij thuiskomst een kakofonie van kinderen waarbij zij probeerde er bovenuit te schreeuwen: zonder dat ze ooit - zoals de wet voorschrijft- een hinderwetvergunning met daarbij horend onderzoek had aangevraagd. Kinderdagverblijven, hondenopvang:  je moet je omwonenden dan om toestemming vragen met een vergunningsaanvraag. Maar zij had bedacht dat 'dikkerds uit Slaugh' dat niet nodig hadden. Evenmin als opgaven aan de belastingdienst... wat wij later begrepen uit een (wederom luide) discussie die ze voerde met haar moeder over een aanslag.....

Na enkele jaren kochten we een caravan om in ieder geval de weekeinden maar weg te zijn van de herrie; het was ondragelijk geworden. We besloten om de confrontatie uit de weg te gaan in plaats van aan te spreken, want het laatste is niet ons sterkste punt en we wilden ook koste wat koste eventueel ruzies voorkomen.  Je moet er toch wonen en we wilden liever geen ruzie met 'achterbuurt' Engelsen.

Ik kan me nog herinneren dat het bord 'TE KOOP' op de woning verscheen. We kochten een fles champagne voor het moment dat ook de toevoeging 'verkocht' er op zou staan.

Dat duurde gelukkig niet al te lang.

Ik herinner me nog het moment dat DIE oranje sticker op het 'te koop' bordje stond. Ik herinner met nog dat ik manlief direct een berichtje stuurde dat het zo ver was en dat we vervolgens besloten om de fles champagne pas open te trekken als ze echt de eerste meubels uit huis zouden tillen, bang om de mogelijkheid dat de verkoper zich zouden bedenken.

Enkele maanden, bijna een jaar genoten we intens van de rust die terug was gekeerd. Geen viswijf meer. Geen geschreeuw. Geen ruzieënde kinderen... en we konden 's avonds gewoon in de tuin zitten en genieten van het weer.

Nieuwe buren kwamen en gingen weer.

En nu is er een nieuw stel. Net 'vers' ouders geworden. Enkele maanden heeft het bord dat ze een zoon hadden gekregen op de ramen gehangen.

En.. nu het mooi weer is en wij van de warmere zomerdagen in de tuin proberen te genieten komen we achter twee dingen.
1.: zoonlief is een huilbaby
2.: men houdt van (hard)house muziek.

Nu zouden beiden voor ons geen probleem moeten zijn. als je de deur dicht houdt of je muziek binnenshuis houdt. Maar Hobbie 2 houdt 1 wakker en/of maakt deze aan het huilen. En 1 willen ze overstemmen met 2 door deze te ventileren mbv een draagbare box in de tuin....

DRAMA dus.

En dus stelde ik manlief voor het eerst sinds we hier wonen de vraag om de geluidsknop ver over het zwarte streepje te draaien en een plaatje van de collectie op te zetten, al was het maar voor enkele minuten. ...

Na twee minuten 'Slipknot' op bijna live geluidsniveau te hebben aangehoord (ja, onze geluidset kán het wel produceren ;-)) vroeg ik een terugkeer naar normaal geluidsniveau.

Enkele minuten later werd ook de boombox bij de buren het zwijgen opgelegd.

Direct aanspreken in niet zo ons ding, maar gelukkig spreek muziek een universele taal ook al zijn de dialecten verschillend. Wie had ooit gedacht dat een tweetal minuten  'Slipknot' genoeg was om de boodschap dat wij niet van hardhouse muziek op de stille zondagmiddag houden, uit te dragen.

En dan zeg ik toch op zijn zondags... AMEN!!!

donderdag 6 juni 2019

Suikerchallenge lastiger dan gedacht...

Enige weken geleden kwam ik bij het lezen van de reclamefolder van de EkoPlaza de vermelding van de 'nationale suikerchallenge' tegen, (#suikerchallenge is de hashtag voor social media). Een initiatief van het diabetesfonds, waarbij de uitdaging is om een week lang geen vrije suikers te gebruiken. Vrije suikers zijn suikers die toegevoegd zijn aan producten plus alle suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

Blijkbaar krijgen we anno 2019 een equivalent van 28 klontjes suiker binnen per persoon per dag, zo'n slordige 40 kilo per jaar. Dat is schrikbarend veel.

Vol enthousiasme meldde ik mij aan op de site; hoe moeilijk kon het zijn? Ik neem 's morgens een kopje koffie met één suikerklontje, drink geen frisdrank en ben gek op noten en fruit. 

Nu aan het begin van de vierde dag denk ik er íets anders over. 

Ten eerste gebruik ik meer producten die vrije suikers bevatten en ten tweede zitten vrije suikers ook in meer producten dan ik dacht; en vooral dat laatste is écht schandalig!! Waarom zit er verdorie overal suiker in, zelfs in producten waar dat helemaal niet nodig is?

Ook wel eigenaardig als je er op let: Biologische yoghurt van Campina (vol) bevat 5,7 gr koolhydraten, waarvan 5,7 suikers. Dat zullen dan van nature aanwezige suikers zijn(?), maar waarom heeft 'halfvol' dan  '6,0' gram? Je zou toch verwachten dat dit op zijn minst gelijk is en het vet gehalveerd. Niet dat het aantal koolhydraten meer wordt... 
Overigens zag ik ook dat Campina nu drie smaken biologische vruchtenyoghurt in het assortiment heeft en die ga ik toch mooi proberen na de suikerchallenge week (want er zitten uiteraard wél suikers in...).
De Abbotkinney kokosstart naturel heeft overigens geen toegevoegde suikers en de aanwezige koolhydraten liggen lager dan bij gewone yoghurt.

Zoals gezegd, ik ben geen fan van frisdrank, al drink ik zo nu en dan best een colaatje. Dit was een makkelijke om tot nu toe ontwijken - dacht ik. Tot ik mezelf betrapte dat ik tóch met een flesje 'naturfrisk - pepermunt' stond. Weliswaar geen toegevoegde suiker, maar - en dat was ik éven vergeten in de tussentijd- wél gebaseerd op vruchtensap. 
Het is dus - blijkbaar- echt alleen water, thee en koffie.

zelfs koffiemelk bevat vrije suikers
Maar met die koffie is het ook nog uitkijken geblazen! Gelukkig is de 'weerribben koffiemelk' alleen 'Gesteriliseerde geëvaporeerde biologische volle melk' (kortweg "room") , maar als ik een ander bekend NL merk had gebruikt dan bevat het 'melk, melkeiwit, karamel en betacaroteen'; verborgen suiker dus! En de middagthee kan ik niet zoeten met honing (lekker die middagthee met een drupje...maar nee dus...).
Appelsap, jus d'orange (niet vers geperst) ... allemaal no-go. 

Ik ben gelukkig wel een echte puur-sapjes en smoothie fan. Waarbij ik er vanuit ga dat eigen pure sappen wél mogen; denk aan (verse, biologische) bieten/wortel/gembersap en een (zelfgemaakte) smoothie met amandelmelk en banaan en wat (pure) cacaopoeder. één maal daags neem ik een sap en één maal daags een smoothie. Dat deed ik voor deze challenge ook al, maar deze week is de smoothie dus niet gezoet met een drupje honing. 

Een rode biet wrap met geitenkaas, gekocht als lunch omdat ik dacht 'gezond bezig'"!, bevat verdorie ook honing én ook nog suiker.  Overigens zijn de meeste kant-en-klaar dingen voorzien van suiker én zout. 

Een snoepje van ingedikt vruchtenconcentraat, met alleen van nature aanwezige suikers, kan dus ook niet. En ik dacht nog wel dat het een mooi 'zonde' momentje kon zijn in de middag, want ik ben een immense zoetekauw en snoepkont. Dus dan maar aan het gedroogde fruit, op zich lekker, maar ik mis toch dat 'gummie-dingetje' er bij en eigenlijk mis ik mijn dropjes óók. 

En dan belanden we langzaamaan in de avond. 

Twee obstakels: 
1. de overwerkmaaltijden als je 's avonds niet thuis eet.
Luxe broodjes met geitenkaas en walnoten en ... honing. Kaas met - gezoete - mosterdsaus... kroket met - gezoete-  mosterd. Dat kan dus niet zonder meer zonder een suikerbijdrage. Eten moet dus mee vanaf huis als je echt suikervrij wilt.
2. ingredienten waar je mee kookt bevatten dus óók suikers.

Meukvrije mayo... bron : blijzondersuiker.nl
Ketchup, mosterd, mayonnaise... , al heb je wel een ongezoete versie van ketchup (én kun je het zelf ook maken). Er is ook specifiek 'suikervrije mayonaise' (bv AH merk), wat eigenlijk idioot is, want mayonaise hoort eigenlijk helemaal geen suiker te bevatten. De meeste mayo's bevatten echter suiker. 


De consumentengids: 
"Een minpunt is dat aan alle mayonaises uit deze test wat suiker en zout is toegevoegd. Gemiddeld bevat mayonaise 1% zout en 2,5% suiker. In de mayonaise van Jumbo zit met ruim 4% de meeste suiker, in de Hellmann’s met 1,4% het meeste zout. Van Wijngaarden voegt het minste zout (0,6%) en suiker (0,8%) toe."

En dan ben je lekker éindelijk thuis..neerploffen op de bank, wijntje erbij ... even niks...  Precies : even niks. Niks geen wijn. Tja, dat was nou precies zo'n ding waar ik niet over nagedacht had. Chips? Nope; ook in zoute chips zit zoet... in de vorm an fructose bijvoorbeeld. 

Die suikerchallenge is dus toch nog een stuk lastiger dan ik dacht. 


dinsdag 4 juni 2019

Time for change, tijd voor verandering

My last post before this one, was dated 28th december 2016. So I can genuinly say that it has been a while. I have been blogging, but  just not on this blog. I've been blogging on my Surinam-adventure (and still am) (in Dutch), did some columns for TestNet and some writing on Facebook and/or LinkedIn. Last couple of months I've been overthinking a lot and I have made some changes and made some desiscions. 

One of them is that I'm going to blog in -mainly- Dutch from now on and the other is that the topics are going to be more diverse. Not only my work, expertise and conferences I visit (software testing), but also stuff on my hobby (trauma simulation, crafting, cooking, hiking) and my new study I've picked up on natural healing methods (herbalism, relaxation coaching, healing foods). I also want to blog about what concerns me and about stuff that still facinates me and makes me wonder. Basically: I'm going to blog on stuff that I like and people are invited to read along... 

-------------

Mijn laatste post voor deze, dateerde al weer van 28 december 2016. Ik kan dus wel stellen dat het een tijdje geleden is. Ik heb wel geblogd, maar alleen niet op deze blog. Ik heb geblogd over mijn Suriname-avontuur (en nog steeds), heb wat columns geschreven voor TestNet en heb zo nu en dan wat geschreven op LinkedIn en/of FaceBook. De laatste paar maanden heb ik veel overdacht en heb ik een paar veranderingen doorgevoerd als ook een aantal besluiten genomen.

Een daarvan is dat ik deze blog voortaan -voornamelijk- in het Nederlands ga schrijven en de andere is dat de onderwerpen meer divers worden. Niet alleen over mijn werk, specialisme en de conferenties die ik bezoek (software testen), maar ook over mijn hobby (traumasimulatie, handwerkhobby's, koken, wandelen) en mijn nieuwe opleiding natuurgeneeswijzen (kruidengeneeskunde, ontspanningscoach , voedingskunde). Ik wil ook bloggen over dat wat mij bezighoudt, waar ik me zorgen over maak en waar ik mij over verwonder. Kortom: ik ga bloggen over dingen die ik leuk vind en iedereen is uitgenodigd om mee te lezen...