donderdag 6 juni 2019

Suikerchallenge lastiger dan gedacht...

Enige weken geleden kwam ik bij het lezen van de reclamefolder van de EkoPlaza de vermelding van de 'nationale suikerchallenge' tegen, (#suikerchallenge is de hashtag voor social media). Een initiatief van het diabetesfonds, waarbij de uitdaging is om een week lang geen vrije suikers te gebruiken. Vrije suikers zijn suikers die toegevoegd zijn aan producten plus alle suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

Blijkbaar krijgen we anno 2019 een equivalent van 28 klontjes suiker binnen per persoon per dag, zo'n slordige 40 kilo per jaar. Dat is schrikbarend veel.

Vol enthousiasme meldde ik mij aan op de site; hoe moeilijk kon het zijn? Ik neem 's morgens een kopje koffie met één suikerklontje, drink geen frisdrank en ben gek op noten en fruit. 

Nu aan het begin van de vierde dag denk ik er íets anders over. 

Ten eerste gebruik ik meer producten die vrije suikers bevatten en ten tweede zitten vrije suikers ook in meer producten dan ik dacht; en vooral dat laatste is écht schandalig!! Waarom zit er verdorie overal suiker in, zelfs in producten waar dat helemaal niet nodig is?

Ook wel eigenaardig als je er op let: Biologische yoghurt van Campina (vol) bevat 5,7 gr koolhydraten, waarvan 5,7 suikers. Dat zullen dan van nature aanwezige suikers zijn(?), maar waarom heeft 'halfvol' dan  '6,0' gram? Je zou toch verwachten dat dit op zijn minst gelijk is en het vet gehalveerd. Niet dat het aantal koolhydraten meer wordt... 
Overigens zag ik ook dat Campina nu drie smaken biologische vruchtenyoghurt in het assortiment heeft en die ga ik toch mooi proberen na de suikerchallenge week (want er zitten uiteraard wél suikers in...).
De Abbotkinney kokosstart naturel heeft overigens geen toegevoegde suikers en de aanwezige koolhydraten liggen lager dan bij gewone yoghurt.

Zoals gezegd, ik ben geen fan van frisdrank, al drink ik zo nu en dan best een colaatje. Dit was een makkelijke om tot nu toe ontwijken - dacht ik. Tot ik mezelf betrapte dat ik tóch met een flesje 'naturfrisk - pepermunt' stond. Weliswaar geen toegevoegde suiker, maar - en dat was ik éven vergeten in de tussentijd- wél gebaseerd op vruchtensap. 
Het is dus - blijkbaar- echt alleen water, thee en koffie.

zelfs koffiemelk bevat vrije suikers
Maar met die koffie is het ook nog uitkijken geblazen! Gelukkig is de 'weerribben koffiemelk' alleen 'Gesteriliseerde geëvaporeerde biologische volle melk' (kortweg "room") , maar als ik een ander bekend NL merk had gebruikt dan bevat het 'melk, melkeiwit, karamel en betacaroteen'; verborgen suiker dus! En de middagthee kan ik niet zoeten met honing (lekker die middagthee met een drupje...maar nee dus...).
Appelsap, jus d'orange (niet vers geperst) ... allemaal no-go. 

Ik ben gelukkig wel een echte puur-sapjes en smoothie fan. Waarbij ik er vanuit ga dat eigen pure sappen wél mogen; denk aan (verse, biologische) bieten/wortel/gembersap en een (zelfgemaakte) smoothie met amandelmelk en banaan en wat (pure) cacaopoeder. één maal daags neem ik een sap en één maal daags een smoothie. Dat deed ik voor deze challenge ook al, maar deze week is de smoothie dus niet gezoet met een drupje honing. 

Een rode biet wrap met geitenkaas, gekocht als lunch omdat ik dacht 'gezond bezig'"!, bevat verdorie ook honing én ook nog suiker.  Overigens zijn de meeste kant-en-klaar dingen voorzien van suiker én zout. 

Een snoepje van ingedikt vruchtenconcentraat, met alleen van nature aanwezige suikers, kan dus ook niet. En ik dacht nog wel dat het een mooi 'zonde' momentje kon zijn in de middag, want ik ben een immense zoetekauw en snoepkont. Dus dan maar aan het gedroogde fruit, op zich lekker, maar ik mis toch dat 'gummie-dingetje' er bij en eigenlijk mis ik mijn dropjes óók. 

En dan belanden we langzaamaan in de avond. 

Twee obstakels: 
1. de overwerkmaaltijden als je 's avonds niet thuis eet.
Luxe broodjes met geitenkaas en walnoten en ... honing. Kaas met - gezoete - mosterdsaus... kroket met - gezoete-  mosterd. Dat kan dus niet zonder meer zonder een suikerbijdrage. Eten moet dus mee vanaf huis als je echt suikervrij wilt.
2. ingredienten waar je mee kookt bevatten dus óók suikers.

Meukvrije mayo... bron : blijzondersuiker.nl
Ketchup, mosterd, mayonnaise... , al heb je wel een ongezoete versie van ketchup (én kun je het zelf ook maken). Er is ook specifiek 'suikervrije mayonaise' (bv AH merk), wat eigenlijk idioot is, want mayonaise hoort eigenlijk helemaal geen suiker te bevatten. De meeste mayo's bevatten echter suiker. 


De consumentengids: 
"Een minpunt is dat aan alle mayonaises uit deze test wat suiker en zout is toegevoegd. Gemiddeld bevat mayonaise 1% zout en 2,5% suiker. In de mayonaise van Jumbo zit met ruim 4% de meeste suiker, in de Hellmann’s met 1,4% het meeste zout. Van Wijngaarden voegt het minste zout (0,6%) en suiker (0,8%) toe."

En dan ben je lekker éindelijk thuis..neerploffen op de bank, wijntje erbij ... even niks...  Precies : even niks. Niks geen wijn. Tja, dat was nou precies zo'n ding waar ik niet over nagedacht had. Chips? Nope; ook in zoute chips zit zoet... in de vorm an fructose bijvoorbeeld. 

Die suikerchallenge is dus toch nog een stuk lastiger dan ik dacht. 


Geen opmerkingen: