Afgelopen week lees ik met zowel vermaak, verbazing als irritatie verschillende berichten over de NCov-19. Wat mij vooral verbaast is hóe weinig kennis mensen eigenlijk hebben en wat me nóg meer verbaast is dat áls men geen kennis heeft, hoe weinig moeite men blijkbaar doet om die kennis op te doen. Wat dan weer resulteert in dat mensen heel gemakkelijk dingen van anderen aannemen, acties ondernemen die ofwel schadelijk zijn (dingen erger maken soms), ofwel helemaal niks uitmaken of veelal een vals gevoel van veiligheid geven. Waarom is men zo gebrand op 'fake news', maar is men niet bereid om - bij zoiets belangrijks als gezondheid en NCov-19 - na te gaan of iets écht is en/of de kennis op te doen.
Ik zelf ben enorm nieuwsgierig van aard en wellicht ook wat opstandig. Dit maakt dat ik niet zo makkelijk dingen aanneem en eigenlijk bij alles wil weten waarom dingen zo zijn.
Iemand kan mij vertellen; was je handen met zeep want daar worden ze schoon van. Ik wil weten waarom ze dan schoon worden; wát doet die zeep? en wat is 'schoon?'..
Zo heb ik dat ook met NCov-19. Ik denk dat wat achtergrond informatie voor anderen helemaal zo gek dus nog niet is, dus ik deel de volgende info graag! Maar uiteraard; ga ook zelf op onderzoek uit en neem niet alles zomaar voor 'waar' aan.
Op een gegeven moment lees ik dat iemand stelt : "zolang je ramen en deuren gesloten houdt, dan kan het virus niet bij jou binnen komen"...
Daar moet ik enerzijds om lachen, maar eigenlijk is het diep triest dát men dit denkt. Ongetwijfeld zijn er hele hordes mensen die op dit bericht alles in huis potdicht doen (=ongezond!), afval niet wegbrengen (= zeker ongezond!) en de deur absoluut niet open doen voor een eventuele persoon die aanbelt (dit kan dan wel verstandig zijn, maar wat als je boodschappen besteld?), terwijl ze daarmee zich veilig wanen van 'het virus'. Feit is dat het virus wel degelijk in een huis met gesloten ramen en deuren kan komen, tenzij je jouw huis heb ingericht als 'cleanroom' en overdruk en sluizen hebt met de buitenwereld en speciale filters voor de luchtzuivering. Ik denk echter dat maar weinig mensen die inrichting hebben. Zolang er lucht naar binnen stroomt die niet extreem gefilterd is en van alle pathogenen is ontdaan, komen met de luchtstroom gewoon virussen mee naar binnen als die zich in die luchtstroom bevinden.
Als je met een virus te maken hebt, is het handig te weten wat een virus eigenlijk is én hoe het zich gedraagt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Virus_(biologie) is een bron, maar er zijn er meerdere "https://www.microbiologie.info/Virussen.html"is er ook ééntje bijvoorbeeld en zo ook: https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/virusinfectie/item39192 en - ook een interessant e(vooral ook vanwege het beeldmateriaal van glazen sculpturen: https://www.dvhn.nl/extra/Wat-is-een-virus-Over-de-mysterieuze-grens-tussen-leven-en-levenloosheid-25480060.html)
Er zijn dus verschillende bronnen van informatie, handig is om informatie van verschillende bronnen te bekijken en ze niet gelijk per definitie voor waar aan te nemen, maar altijd vraagtekens te blijven zetten totdat duidelijk met kennis, wetenschap en bewijs en onderzoek is onderbouwd dat iets zo is (en dan nog zijn er uiteraard grijze gebieden)
Feit is dat virussen erg klein zijn. Feit is ook dat ze zich niet zonder een gastheer kunnen vermenigvuldigen. Een virusinfectie ontstaat door besmetting via de longen, maag-darmkanaal of huid (in specifieke omstandigheden of bij kapotte huid) of slijmvliezen.
Het inademen van lucht die iemand anders uitgehoest of geniest heeft kan dus een infectie veroorzaken, maar ook aanraken van besmette oppervlakten en/of eten/drinken van geïnfecteerde voedingsmiddelen kunnen een oorzaak zijn dat je besmet wordt met een virus. Met 6 miljard mensen op aarde is de kans groot dat je dus lucht inademt die een ander heeft uitgehoest of geniesd en welke virussen bevat. Gelukkig blijven virussen niet onbeperkt leven buiten het lichaam dat ze nodig hebben om zich te vermenigvuldigen.
Het is een beetje afhankelijk van het virussoort hoe lang dat is. Zo kan een griepvirus op harde niet poreuze oppervlaktes 24 tot 48 uur overleven en op papier of kleding 8 tot 12 uur. Iemand met griep die dus een dag of zelfs twee dagen van te voren in een toilet is geweest en keurig de zeeppomp heeft gebruikt, heeft daar ongetwijfeld op die pomp virussen achter gelaten en als die pomp niet is schoongemaakt in de tussentijd en jij ook netjes je handen wast met zeep uit diezelfde pomp, dan kun je al snel het haasje zijn. Wil je dus zeker weten dat er geen virussen zitten op een oppervlakte dat jij aanraakt, dan zul je die eerst moeten desinfecteren (met de juiste middelen!) óf handschoenen moeten aantrekken.
Een coronavirus zoals het NCov-19 lijkt vooralsnog het een redelijk lange tijd uit te houden buiten de gastheer. Gemiddeld is het 4 tot 5 dagen, maar ze kunnen zelfs tot 9 dagen overleven (bron: https://www.scientias.nl/hoe-lang-kan-het-coronavirus-overleven/)
Maar ook als we een 'vies' oppervlakte aanraken hebben we niet gelijk een ziekte te pakken. Onze huid is gelukkig niet één en al slijmvlies, maar is er - onder andere- om ons te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf (bacterien, virussen, vuil...).. Wat wél een probleem is, is dat we schijnbaar het heerlijk vinden om ons gezicht aan te raken, vingers in onze mond te stoppen, in onze ogen te wrijven en in onze neus te peuteren. Hier zitten wél slijmvliezen en met onze handen infecteren we deze dus met een virus als we niet nadat we een verontreinigd oppervlakte hebben aangeraakt onze handen eerst reinigen.
Voor het reinigen kunnen we 'ethanol' gebruiken (ethanol is aangetoond effectief bij het desinfecteren van oppervlakten), maar het haalt zichtbaar vuil wat slechter weg. We kunnen ook onze handen goed wassen. En goed wassen is ten minste 20 seconden en volgens een bepaalde aanpak. Bijvoorbeeld zoals op: https://www.youtube.com/watch?v=G6uBxC1yZfk of https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/tips-om-risico-op-besmetting-en-verspreiding-coronavirus-te-verkleinen/ of - deze vind ik zelf wel aardig: https://www.cws.com/nl-NL/het-belang-van-handen-wassen. Dubbel safe: dan na het wassen en nadat je de ruimte verlaten hebt (en dus een deurklink vast hebt gepakt) nog even met een drupje desinfectievloeistof nawrijven..en nee... een anti-bacteriele gel heeft niet altijd nut...(https://www.nu.nl/coronavirus/6034858/helpt-handgel-tegen-het-coronavirus-handen-wassen-met-zeep-is-beter.html) .
Toch is er ook geen reden tot paniek als je ineens onbedachtzaam in je ogen wrijft met 'vieze' handen. Ons lijf is namelijk uitgerust met een ingenieus defensie systeem, ook wel immuunsysteem genaamd. Heel veel bacterieën en virussen - vooral de 'mens-eigen' worden al onderschept en 'opgegeten'/ ingekapseld'
Ons lijf blijkt / lijkt ook het Coronavirus te lijf te gaan. https://www.scientias.nl/wat-gebeurt-er-als-het-coronavirus-een-gezond-lichaam-infecteert/ en dat is best knap als je bedenkt dat het een voor het mens vreemd virus is (komt namelijk van een dier als oorsprong).
En toch maakt het complexe immuunsysteem ook dat niet iedereen opgewassen is tegen een infectie. Hoe we tegen indringers vechten en hoe succesvol we hierin zijn, is afhankelijk van onze 'weerstand'. Maar ook van de mate van infectie en wáar in het lichaam we geïnfecteerd raken.
Wat precies jouw weerstand bepaald? Hoe gezond je leeft is er eentje, maar ook wat je eet en drinkt (een gezonde microbioom door veel gefermenteerd eten wordt bijvoorbeeld steeds vaker met onderzoeken onderbouwd als essentieel voor een goede weerstand), ben je verder gezond (geen ziekten of gebreken), ben je emotioneel in balans? etc etc. etc.
Maar dat het eten van zuurkool of het drinken van zuurzaksap het Coronavirus zou vernietigen is weer zo'n bewering waar je je vraagtekens bij kunt stellen, hoewel ze ongetwijfeld bijdragen aan je weerstand en dus indirect wél bijdragen aan de strijd die je lijf er tegen levert...het is dus maar wat je perspectief dan is...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten